Jak podpoříme imunitní systém? + video, 2. část

6. 3. 2021

Jak podpoříme imunitní systém? + video, 2. část

Mít  fungující  imunitní systém, to se d ne  ukazuje jako velká výhoda. Samozřejmě to víme, ale od vypuknutí světové pandémie koronaviru se toto téma dostává do popředí. Jak si zajistíme  zdravé tělo,  odolnou  psychiku, jednoduše dobrou imunitu? Z lékařského hlediska imunita označuje schopnost organismus bránit se proti patogenům, jako jsou viry, bakterie či nádorové buňky. Ovšem v obecné rovině je to také naše odolnost vůči stresu. Schopnost být „dobré mysli“ i v situacích, které jsou náročné. Naše psychická pohoda totiž zpětně ovlivňuje naši tělesnou odolnost. Jsou to spojené nádoby. 

Posílení imunity není téma na měsíc nebo jedno roční období, vyplatí se na něm pracovat dlouhodoběV průběhu roku jsou období, kdy je naše imunita vystavena množství negativních vlivů a kdy je naopak přirozeně na vrcholu. Dá se říci, že imunitní vrchol je na jaře a v létě. To je ta správná chvíle budovat silný imunitní systém (IS), který nás ochrání v podzimních a zimních měsících. Jak na to?

Když chceme posílit IS, začneme úpravou životního stylu. Zásadní vliv má pravidelný pohyb. Doopravdy zoceluje tělo a chrání nás před infekcemi. Stačí cvičit mírně - půlhodina svižné chůze obden nebo 20 minut jógy je dostačující dávka. Kromě vyšší ochrany před infekcemi, díky povzbuzení bílých krvinek, se nám zkvalitní spánek a uvolní se hormony navozující pocit pohody, endorfiny. Vyzkoušejme si jednoduchou jógovou sestavu, která je zaměřená na povzbuzení oběhu lymfy (IS), hormonálního systému, tedy podporu imunity. 

Využijeme různé jógové postupy, jak podpořit náš tok lymfy. Zacvičíme pozice, kdy pohybem promasírujeme či stlačíme lymfatické uzliny,  poté je uvolníme a pomocí dechu vytvoříme efekt pumpy tak, aby se lymfa rozproudila. Využijeme i tzv. pozice obrácené, které přímo stimulují mozek a hormonální soustavu a jsou velmi léčivé. Sestava je jednoduchá a zvládne jí téměř každý. Samotné cvičení v rytmu našeho dechu má navíc mimořádně zklidňující, antistresový účinek. Jóga pracuje na mnoha úrovních, jde o velmi časově úsporný systém. Cvičíme nejen se svaly, ale přímo působíme i na další tělesné systémy, o nesmírně pozitivním vlivu na psychiku nemluvě. Jedna dvacetiminutovka tak vydá za návštěvu fitness, lymfatickou masáž i balíček antidepresiv. 

Zdravotní poznámka k videojóze:

Cvičení je určeno zdravým jedincům jako prevence. Pokud si nejste jisti, zda je jóga pro vás vhodná, konzultujte to s vaším lékařem. Kontraindikacemi pro cvičení jógy mohou být vyhřezlé plotýnky, srdeční a cévní onemocnění, onemocnění krve, mechanické poškození kloubů a vazů, epilepsie, psychické či psychiatrické potíže, nádory, glaukom. Mezi dočasné kontraindikace patří například zvýšená či snížená tělesná teplota (přehřátí či podchlazení), zhoršení některých chronických onemocnění, celkové vyčerpání organismu, virová onemocnění, období rekonvalescence po nemoci, úrazu či operaci, období léčby a přijímání zvýšeného množství léků, poranění míchy nebo svalová zranění.

Test