Jak podpoříme imunitní systém? 1. část

7. 3. 2021

Jak podpoříme imunitní systém? 1. část

Tuto otázku si dnes klademe zřejmě všichni. Světová epidemie koronaviru nás náhle postavila před nečekané výzvy. Jako společnost se šíření viru bráníme drastickými opatřeními, což víceméně chápeme. Přesto začínáme tušit, že z dlouhodobého hlediska taková opatření nejsou udržitelná. Již nejen lékaři upozorňují na to, že před touto či další podobnou nemocí se ochráníme nejlépe každý sám. Jak? Zdravou a silnou imunitou. 

Představte si imunitní systém (IS) jako štít, který vás neustále chrání před útoky bakterií, virů a parazitů. Každý den se doslova brodíme mořem patogenů a bez IS bychom byli velice snadnou kořistí. IS tvoří bílé krvinky, které jsou schopny pohlcovat cizorodé částice v organismu. Díky zdravému dechu cirkulují v těle v cévách lymfatického systému. Lymfatický systém chrání tělo před infekcemi a šířením zhoubných nádorů. Aby náš IS správně fungoval, potřebujeme mít dostatek pohybu. Důležité je zdravé stravování, protože zažívací systém je také podstatnou částí IS. Nezatěžujme organismus alkoholem, kouřením. Podmínkou je kvalitní spánek a minimum stresu. 

Vypadá to jednoduše, ale v době karantény může být problém dopřát si dostatek pohybu, či se vyvarovat stresu. Řešením je jóga. Je časově nenáročná a lze se jí věnovat na omezeném prostoru. Jóga jako systém vznikla v dobách dávno minulých, kdy medicína, hygiena, ani celkové životní podmínky nebyly na takové úrovni jako dnes. Vznikla v dobách, kdy byl lidský život mnohem těžší a silná imunita byla podmínkou přežití. A jóga je vlastně velmi úsporný systém. Řešení typu „vše v jednom“ a „vždy po ruce“. Jóga, to jsou tělesná a dechová cvičení, která prokazatelně udržují lymfatický systém v perfektním stavu. Relaxační techniky, které jednoznačně napomáhají zvládat stres a přispívají nejen ke zdravému spánku, ale především k duševní pohodě. Jestliže jsme cvičení jógy dosud odkládali, tak teď je ta doba, kdy je ideální začít. Její praktikování prospívá nejen fyzicky, ale také psychicky. A podle nejnovějších výzkumů jsou lidé, kteří se jí věnují, méně nemocní. Na našich stránkách www.jogaturnov.cz máme od počátků nouzového stavu lekce formou on-line videí, několika stylů a různé úrovně pokročilosti, takže začít s cvičením je jednoduché.