Jak na bolavá záda? 2. část

8. 3. 2021

Jak na bolavá záda? 2. část

V minulém článku jsme zmínili, že bolestmi zad trpíme mnozí podle statistik více než 50% lidí. Zároveň také víme, že nejlepší prevencí je pohyb a tím se mnozí pokoušíme řídit. Zvláště jedinci zaměření na výkon to ale často se sportem přeháně a místo úlevy se dostaví další bolesti či nová zranění. 

Nedávno vědci na vzorku amatérských běžců maratonu potvrdili, že dlouhodobá nadměrná fyzická aktivita má negativní dopad na srdce cévy. Navíc způsobuje opotřebení kloubů, zranění vazů či svalů, která obvykle vychází z určité chyby v koordinaci, kterou sportovec při sportu neustále opakuje. Jde o tzv. nesprávné pohybové vzorce. Cílené cvičení je pak v podstatě jediný způsob, jak tyto špatné pohybové vzorce napravit a zraněním předcházetSamotný pohyb tedy jako prevence bolavých zad nestačí – musí být také správně prováděn. Dynamická neuromuskulární stabilizace (DNS)prof. Koláře nabízí takové cviky. Stále více sportovců tuto metodu zařazuje do tréninkových plánů, buduje své správné pohybové vzorce a předchází tak zraněním pohybového aparátu.

Abychom si tedy pohybem prospívali a neškodili, je třeba dodržet několik obecných zásad. Hýbat se v souladu se správnými pohybovými vzorci. Cvičit nejen pravidelně, ale především přiměřeně. Nejde o každodenní cvičení do vyčerpání sil, pohyb by nám měl přinášet potěšení. Cvičení zkrátka nesmí být stresující. Správné cvičení má navozovat zklidnění. To je jeden z důvodů nesmírné popularity jógy. Jde nejen o harmonické cvičení, ale využívají se mnohé relaxační techniky. V našem jógovém studiu kombinujeme jógu s DNS prof. Koláře a spokojenost klientů lze odvodit z velkého zájmu o naše lekce.